יש לכם סדק בשן? אם לא מטפלים בסדק שנוצר בשן הוא עלול לגדול ולהתרחב ואף להעמיד את השן בסכנה, מפני שהוא מאפשר לחיידקים לחדור פנימה לעומק השן וליצור באזור זיהום. במדריך הבא תמצאו מידע מקיף על סדקים בשיניים ומה מומלץ לעשות כשהם נוצרים.
סדק בשן הוא תופעה מאוד כואבת, שלעיתים ללא טיפול גם עשויה להסתיים בעקירה. לכן, חשוב להגיע ולטפל בשן סדוקה כמה שיותר מהר ולא לחכות שהדבר יחלוף מעצמו, כי זה פשוט לא יקרה.
מהו סדק בשן ואיך הוא נוצר, מהם התסמינים היכולים להעיד על היווצרותו, האם ניתן לתקן שן שנסדקה ומהן עלויות הטיפול? הנה כל התשובות.
תוכן עניינים:
סדק בשן – למה הכוונה?
האמייל שמרכיב את השיניים שלנו הוא החומר החזק ביותר בגוף, אפילו יותר מעצמות הגוף שלנו.
יחד עם זאת, מסיבות כאלו ואחרות הוא עשוי להינזק, מה שיכול לגרום להופעת סדק בשן.
בדרך כלל נהוג לחלק סוגים של סדקים נפוצים בשיניים על פי מיקום הסדק:
✔️ סדק כותרתי – סדק שנוצר בכותרת השן, כלומר בחלק הנראה לעין ועד קו החניכיים.
✔️ סדק תלוליתי – סדק שמופיע בכותרת השיניים וממשיך עד האמייל שנמצא מתחת לחניכיים ואינו מגיע לשורש.
✔️ סדק שורשי – סדק שנוצר בחלקים העמוקים יותר של השיניים, כלומר במוך השן שכולנו מכירים בתור שורש.
✔️ סדק מלא – כאן כבר מדובר על סדק שנמשך לאורך כל השן, מהכותרת ועד השורש.
סדק בשן יכול להופיע בכל שן שהיא – שיניים קדמיות, שיניים טוחנות, שיניים שעברו שיקום (למשל, סדק בשן מתחת לכתר), כשגם סדק בשן לאחר סתימה הוא דבר נפוץ, בעיקר כשמדובר בסתימות גדולות ומשמעותיות.
איך נוצר סדק בשן ואיך הוא נראה?
סדק בשן עשוי להופיע בכל מקרה של הפעלת לחץ וגרימת נזק לשן, כמו במקרה של חבלה בעקבות מכה, נשיכת גלעין וכו', חריקת שיניים או יישום של כתר בצורה לא נכונה. במקרים מסוימים ובאופן בלתי צפוי עשוי גם להופיע סדק בשן לאחר טיפול שורש. כאשר זהו המצב, הסדק יהיה ממוקם בתוך מוך השן ולא בכותרת.
איך נראה סדק בשן? על פי רוב סדק בשן אינו נראה לעין, במיוחד כאשר הוא נוכח בחלק של השיניים שמתחת לכותרת, כלומר, מתחת לחניכיים.
יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם בהחלט ניתן להבחין בסדק, במיוחד אם השן נחבלה בצורה קשה והיא לקראת שבירה. סדק בשן קדמית יכול אף הוא להיראות וזאת בשל העובדה שמדובר בשן עם כותרת דקה יחסית. חשוב גם לציין שסדקים בשיניים יכולים להיות קטנים מאוד אך אחרים נוטים להיות ארוכים ולהמשיך להתפתח עד אשר הם מפצלים את השן כולה לכל אורכה וקיים הכרח בעקירה.
מהם התסמינים המעידים על סדק בשן?
ישנם מספר תסמינים נפוצים שיכולים להעיד על סדק בשן, גם אם לא רואים אותו:
✔️ כאבים בשן בזמן מנוחה ובלי שום קשר לאכילה או שתייה.
✔️ כאבים בשן בזמן לעיסה.
✔️ כאבים בשן בזמן פתיחת וסגירת הפה.
✔️ רגישות של השן לחום ולקור בזמן אכילה ושתייה.
✔️ נפיחות בחניכיים ו/או הופעת מוגלה בחניכיים.
למה הסדק בשן כואב?
השיניים שלנו מוקפות בחניכיים ומעוגנות לעצם הלסת. במקרה של סדק בשן מתרחשות תזוזות זעירות בלתי סימטריות שמפעילות לחץ על העצבים שמתחת לחניכיים וכך נגרמת תחושת הכאב.
כאבים אלו מתרחשים גם כאשר מדובר בשיניים שעברו טיפול שורש, כמו במקרה של סדק בשן עם כתר.
איך לאבחן שן סדוקה?
מאחר וסדקים בשיניים לא תמיד נראים לעין ומפאת העובדה שהתסמינים שתוארו לעיל אינם מצביעים בהכרח על נוכחות של סדק בשן, על רופא השיניים לבצע אבחנה מקצועית שכוללת שימוש בשיטות הבאות:
#) צילום רנטגן – מסוגל לעלות על סדקים גדולים אך עשוי לפספס סדקים קטנים. בנוסף, הצילום מאפשר לזהות סדקים אורכיים, אך סדקים שמקבילים לזווית הצילום עשויים שלא להיראות.
#) שימוש במיקרוסקופ דנטאלי – בשיטה זו משתמש הרופא במקור אור חזק ומיקרוסקפ מיוחד שמאפשר לזהות סדקים בשיניים, אך רק כאלו שנמצאים בכותרת השן ולא מתחת לחניכיים.
ישנם מקרים שבהם כותרת השן נמצאת מתחת לשחזור (כתר). חשד לסדק שאינו נראה ברנטגן במצב שכזה יאלץ את הרופא להסיר את השחזור ולבצע את הבדיקות שלעיל.
סדקים בשיניים – אפשרויות טיפול
אם שאלתם אתם עצמכם האם סדק בשן יכול להתאחות? הרי שהתשובה היא שלא. סדק בשן אינו יכול לעבור לבד מאחר השיניים אינן מסוגלות לחדש את עצמן. מקרה יוצא דופן הוא סדקים בשיניים אצל ילדים, שם ישנה האפשרות שסדקים קטנים יאחו את עצמם.
אז איך מתקנים שן סדוקה? ישנן מספר דרכי טיפול בסדק בשן, כאשר הרופא המטפל נוקט באפשרות המתאימה ביותר בהתאם לממצאים:
#) שיוף – כאשר יש די חומר בכותרת השן והסדק אינו עמוק, ניתן לשייף את השן עם הסדק עד להיעלמותו, לבצע טיפול שורש ולשחזר את השן באמצעות כתר. פעולה זו אפשרית הן עבור סדק בשן טוחנת והן עבור סדקים בשיניים קדמיות.
#) בונדינג – סדקים קטנים מאוד בכותרות של שיניים קדמיות ניתנים לטיפול על ידי שיטה הקרויה "בונדינג" והיא כוללת את מילוי וציפוי השן והסדק באמצעות חומרים מרוכבים ("סתימות לבנות").
#) טיפול שורש – סדקים עמוקים שהגיעו לאזור מערכת העצבים אך עדיין לא לשורשים, מטופלים על ידי טיפול שורש.
#) שחזור שן – כאשר מדובר על סדק בשן באזור מוך השן, הדבר לא רק מאוד כואב אלא גם יכול לגרום לזיהום במקום, מה שלמעשה מחייב ביצוע עקירה ושחזור של השן באמצעות שתל או גשר, כתלות במצב השיניים הסמוכות לשן הסדוקה.
איך ניתן למנוע סדקים בשיניים? חשוב מאוד להימנע מלעיסת מאכלים קשים מאוד, להשתמש באמצעים להגנה על השיניים בזמן פעילות ספורטיבית שמסכנת את השיניים (למשל, קרב מגע), להשתמש בסדי לילה כאשר מדובר באנשים שסובלים מחריקת ושחיקת שיניים וכמו כן, לעבור טיפולי שורש אצל רופאים מומחים ובעלי ניסיון.
מחיר תיקון סדק בשן – כמה עולה?
בבואכם לברר כמה עולה לתקן שן סדוקה, תגלו כי המחיר אינו אחיד, מאחר והדבר תלוי בשיטת הטיפול שנבחרת בהתאם לממצאים.
כלומר, ישנם מקרים שבהם מחיר תיקון סדק בשן יהיה מאוד נמוך (כמו במקרה של בונדינג בשן קדמית או רק עקירה) ובמקרים אחרים, טיפול בשן שנסדקה יהיה הרבה יותר יקר (כמו במקרה של יישום שתל לאחר עקירה או ביצוע טיפול שורש ושיקום על ידי כתרים).
מסיבה זו, חשוב מאוד לעבור אבחון מקצועי ככל שניתן ולקבל את הטיפול המתאים ביותר על פי הממצאים.
תיקון סדק בשן - מחיר לפי סוג טיפול | מילוי סדקים בשיניים - מחיר מומלץ |
---|---|
כמה יעלה השלמת סדק בשן בקומפוזיט (סתימה לבנה) | החל מ-500 ₪ |
עלות מילוי סדק בשן עם ציפוי חרסינה | החל מ-2,500 ₪ |
מחיר השלמת סדק בשן בכתר חרסינה מאוחה לזירקוניה | החל מ-3,000 ₪ |