מבין כל השיטות לשיקום השיניים, השתלת שיניים נחשבת החזקה והעמידה ביותר לטווח הארוך. בשונה מגשר בשיניים ושיניים תותבות, מדובר בהליך כירורגי המתבצע כבר שנים רבות ולו אחוזי הצלחה גבוהים. היתרון בהשתלה נעוץ ביכולתו להקנות מנשך תקין המאפשר אכילה נורמלית תוך שמירה על אסתטיקה פה גבוהה ומהווה פיתרון קבוע לאובדן שיניים שלא מצריך הסרה או החלפה.

ישנן מספר סיבות לצורך בהשתלת שיניים: אובדן שיניים כתוצאה מריקבון, עששת חריפה או מחלת חניכיים, תאונה כלשהי שגרמה לאובדן שיניים או מקרים מולדים של חוסר שיניים. כשמדובר במקרים מולדים, יש להמתין לסיום גדילת העצם על מנת לבצע השתלת שיניים.

 

 

אודות תהליך השתלת שיניים והטיפול הצפוי 

השתלת שיניים תהליך הטיפול

התנאים הנדרשים להשתלת שיניים הם מצב בריאותי תקין, היגיינת פה מספקת ונפח עצם איכותי. במידה וכולם מתקיימים למעט האחרון, קיימות אפשרויות רבות לחדש את נפח העצם על מנת להכין אותו להנחת שתלים באמצעות טכניקות להשתלת עצם.

לפי החוק בישראל, את השתלת השיניים יכול לבצע כל רופא שיניים שעבר קורסים והסמכות בתחום השתלת השיניים. עם זאת, בעיקר נוכח העובדה שהשתלת שיניים הינה ניתוח, הליך כירורגי לכל דבר ועניין, רצוי לבצע את ההשתלה אצל כירורג (פריודונט).

שתלים דנטליים נועדו להחליף שיניים חסרות, וקיים שתל לכל שן חסרה כל עוד לא חסרה עצם תומכת. במידה והיא חסרה, ניתן לבנות עצם מחדש היכן שצריך בתהליך השתלת עצם. עם זאת, לא כל שן חסרה מצריכה שתל: בלסת התחתונה ניתן להשתיל 6-8 שתלים דנטליים ועליהם להרכיב 10-12 שיניים, ובלסת התחתונה נחוצים 8-10 שתלים, ואלה מספקים לחלוטין לשיקום פה תקין.

 

השתלים ויתרונותיהם

כשמדברים על שתלים דנטליים ההתייחסות היא למקבעים קטנים העשויים מטיטניום אשר מונחים בהליך כירורגי בתוך עצם הלסת, בין אם העליונה או התחתונה, כתחליף לשורש של השן החסרה. מעל אותם שתלים מניחים את החלק הנראה לעין הקרוי כתר, שדומה במראהו לשן החסרה והוא משפר את מראה השיניים והפה.

היתרון העיקרי שלהם הוא שאין צורך לעבד את השיניים הנותרות כדי לתמוך בשן החדשה כפי שקורה עם הגשרים הקונבנציונליים. כמו כן, בעת לעיסה השתל נתון לכוח זהה ליתר השיניים הטבעיות, בכך הוא שומר על השיניים הטבעיות והעצם שומרת על הצורה הביולוגית שלה. כך משתקם תפקוד הפה ללא פגיעה באסתטיקה.

אותם שתלים דנטליים יכולים לשמש גם כשיניים תומכות בהרכבת שיניים מסוג אחר ולהגדיל את יעילות ההשתלה למקסימום. למשל, קיים גשר דנטלי התומך בהלבשת שיניים ומגדיל את יציבות ההלבשה על מנת להפחית את הגירוי של רקמות החניכיים. שתל יחיד יכול להוות שן תומכת לאותו גשר דנטלי הנושא עליו מספר שיניים. ההליך יכול להתבצע במספר דרכים שונות ביניהן השתלה ממוחשבת, העמסה מיידית, All On 4 וטכניקות נוספות.

 

קליטת השתלים והתאחותם

החיבור הישיר של פני השתל העשויים טיטניום ברמה מולקולרית עם העצם מכונה התאחות העצם. טרם ההשתלה, יש לבצע אבחון נכון כדי לקבוע אם מדובר בטיפול בו דרושים אותם שתלים או לא. אבחונים אלה מתאפשרים באמצעות מחקר קליני ברנטגן וקרינה רדיואקטיבית הקרוי ורַדְיוֹלוֹגְיָה. בעת ההשתלה, הטכניקה הכירורגית בעת חשובה מאין כמוה להתהוות איחוי תקין של העצם והצלחת הטיפול.

לאחר ההשתלה יש להמתין לקליטת השתל והתאחותו עם העצם, תהליך שלוקח לרוב כ-14 שבועות. אחריו חושפים את השתל ומתחילים בהליך השיקום לשן. יש המבצעים את החשיפה כ-8 שבועות אחרי ניתוח ההשתלה ובשיטת All On 4, למשל, לא מחכים לקליטת השתלים כלל ומתחילים מיד במלאכת השיקום. עם זאת, הדעה הרווחת היא שכדאי להמתין כמה שיותר מהשתלת השיניים עד לחשיפת השתלים, בפרק זמן שיכול להגיע עד לשנה.

תהליך חשיפת השתל מעלה תהיות, אם מדובר בניתוח או לא. בעצם, חשיפת השתל היא תהליך בו מסירים את כיסוי הרקמה שמעל קצה השתל. כיסוי זה עשוי מרקמת חניכיים דקה יחסית מה שהופך את התהליך למהיר ופשוט יותר, וגם ההחלמה ממנו היא מהירה ומאפשרת חזרה זריזה לפעולות פה תקינות. ברוב המקרים, תהליך זה יתבצע תחת הרדמה מקומית.

גורמים המשפיעים על הצלחת הטיפול הם נוכחות או אי נוכחות של תהליכים דלקתיים, העיצוב של השתל והזמן בו הוא נשמר ללא העמסה – כאשר הזמן הדרוש לכך הוא כשלושה חודשים. לאחר מכן, החיבור בין השניים הוא כה חזק עד שבלתי אפשרי להפריד בין השתל והעצם. למעשה, הוא עד כדי כך חזק שבמידה ויהיה צורך להוציא את השתל, הוא יוצא עם שברי עצם סביבו.

 

הצלחת הטיפול

מחקרים מראים כי אחוזי ההצלחה של התהליך עומדים על 95%. קיימת אפשרות לסיבוכים כלשהם, אך הם מינוריים ביותר ולרוב חולפים במהירות תוך מספר ימים. השתלת שיניים עשויה לא להיקלט או להיכשל לעתים, הסיבות לכך לרוב אינן ידועות, אך ניתן לחזור על התהליך פעם נוספת עד להצלחה.

גם במקרי השתלת שיניים שנחשבו מורכבים יותר וכאשר נדרשו ביצועים טובים יותר מהשתלים הדנטליים, אחוזי ההצלחה עדיין נותרו גבוהים ועמדו על 85% ומעלה. הצלחת התהליך נעוצה בעיקר בתכנון נכון של הניתוח על כל שלביו, מבחירת רופא השיניים המקצועי הנכון והאיכותי ועד להקפדה של המנותח על מה שנדרש ממנו מבחינת הרגלים ובריאות הפה לפני ואחרי ההליך.

חשוב לזכור כי השתלים לא שונים משיניים טבעיות במובן שגם הם זקוקים לתחזוקה הולמת, יש לשמור עליהם נקיים ולהימנע מרובד חיידקים. בדומה לשיניים הטבעיות, יש לנקות את השתלים באותם האביזרים: מברשת שיניים, חוט דנטאלי, מי פה ועוד. פעולות אלה יבטיחו אורך חיים מרבי ותקין לשיניים המושתלות.

בנושא השתלת השיניים נאספו מעל 30 שנים של ניסיון ומעקב מה שמגדיל את סיכויי ההצלחה של ניתוח זה, וזאת בנוסף לנדרש מן המטופל לצורך כך. במידה והשתל נקלט ויש הקפדה שוטפת על תחזוקת הפה, תוצאות ההשתלה נשארות ונהנים מהן לאורך שנים רבות, כמעט ללא הבדל מהשיניים הטבעיות. בכל מקרה, התהליך הוא אלטרנטיבה טובה ונוחה הרבה יותר מאשר שיניים תותבות, בין אם חלקיות ובין אם שלמות.


    השוו הצעות מחיר ממרפאות השיניים המומלצות ביותר בישראל, ללא התחייבות וחסכו זמן וכסף!

    שם:
    יישוב מגורים:
    טלפון:
    הערות:

     

    עישון והשפעתו על התהליך

    השאלה הנפוצה ביותר היא אודות עישון סיגריות ומידת הפרעתו לתהליך, וזאת למרות העובדה שאנשים בודדים יפסיקו לעשן למרות הקמפיינים הרבים של משרדי הבריאות ברחבי העולם. על מנת לענות על שאלה זו, כדאי להתייחס להשפעת העישון על תהליכים אחרים בתחום שיקום הפה.

    בניתוח רגנרציית עצם, אצל המעשנים התפתחו משמעותית יותר סיבוכים. בקרב מעשנים, 50% מהמטופלים חוו סיבוכים, לעומת מי שאינם מעשנים, מהם רק 23% חוו סיבוכים. מתוך אותם מטופלים שחוו סיבוכים, בקרב המעשנים שליש חוו בעיות חמורות ביותר, ובקרב מי שאינם מעשנים רק 8%. שני ניתוחים אלה שימושיים ביותר בעת ביצוע שתלים דנטליים, ובשניהם הנתונים היו זהים בין מי שאינם מעשנים לבין מעשנים לשעבר. שתי קבוצות אלה חוו את אותם שעורי סיבוכים בעקבות ההליך.

    מכל הליכי שיקום הפה, נמצא רק הליך כירורגי אחד בלבד שאינו מושפע לרעה בעקבות העישון, והוא הרמת סינוס. בהליך זה בלבד נבדק ונמצא כי לא היה שיעור סיבוכים גבוה יותר אצל מעשנים. ככלל, עישון עשוי להוות גורם לאי הצלחה של השתלת השיניים: הוא מעט את החלמת הפה ובניתוח להרכבת עצם הוא מעלה את הסיכון לסיבוכים. לכן, רוב רופאי השיניים ימליצו על הפסקת עישון מוחלטת בקרב מעשנים שצריכים או מעוניינים בהשתלת שיניים. מדובר בטיפול יקר וחבל לחבל בו באמצעות עישון.