תאריך עדכון אחרון:
כאשר קיים מחסור בשיניים בפה, הדבר גורם לבעיות אכילה, כאבים עזרים ופוגע ביכולת לחייך. במקרה זה הפתרון הטוב ביותר יהיה השתלת שתלים דנטליים – מדובר בניתוח לכל דבר שחשוב לעשות אצל רופא מנתח מומחה ובעל ניסיון.
בהליך ההשתלה מותקן שורש דמוי-שן מהמתכות זירקוניום או טיטניום, הקרוי גם שתל דנטלי. שתל זה מסוגל להחזיק שן תותבת. עם השלמת ההשתלה, השיניים החדשות שנוספו אמנם אינן אמיתיות, אך מתפקדות ממש כמו שיניים טבעיות.
תוכן עניינים:
- 1 שתלים דנטליים – מה הם?
- 2 דגשים חשובים לטיפול בשתלים דנטליים
- 3 שתלים דנטליים בישראל – סוגים
- 4 מחירון שתלים דנטליים – כמה זה עולה?
- 5 שלבי הטיפול בהתקנת שתלים דנטליים
- 6 שיטות וטכניקות שונות לביצוע שתלים לשיניים
- 7 מהו אורך חייהם של שתלים דנטליים?
- 8 סיבוכים ותופעות לוואי בעקבות שתלים דנטליים
- 9 כיצד בוחרים את סוג השתל?
- 10 שתלים בשיניים לילדים – האם יש דבר כזה?
שתלים דנטליים – מה הם?
השתלים הדנטליים הם למעשה ברגים שעשויים מחומר בשם טיטניום, שהיא מתכת יקרה ביותר. לשתלים הדנטליים יש הברגה פנימית והברגה חיצונית, והם מצופים בחומר הנקרא קלציום שהופך אותם למחוספסים יותר ומאפשר אחיזה טובה בחניכיים בהם יושתלו.
קיים שוק גדול מאוד לשתלים דנטליים בכל רחבי העולם. בישראל למשל נמכרים למעלה מחמישים סוגים שונים. כל סוגי השתלים זהים באופן בסיסי, אבל ההבדלים נמצאים בעיצוב סליל הבורג ובציפוי שלו. קיים שוני בין הצורות אך אין זה אומר שיש צורות טובות יותר מאחרות, ובכל צורה שנשתמש נגיע לתוצאות טובות. הדגש היחיד הוא לוודא כי השתלים אושרו על ידי משרד הבריאות.
דגשים חשובים לטיפול בשתלים דנטליים
ישנה חשיבות רבה למומחיותו וניסיונו של הרופא המנתח, אך אין זה הנושא היחיד שיש להקפיד עליו: חשוב לוודא כי השתלים הם ממקור מהימן, עומדים בתקנים ובאיכות גבוהה. טרם ההשתלה צריך לעקר ולעבד היטב את השתלים. הפיקוח בארץ לא מאוד קפדני אך קיימת מחלקה במשרד הבריאות הקרויה מחלקת האמ"ר שהיא חלק מאגף הרוקחות.
במחלקה זו מבצעים בקרה על כל השתלים שנעשה בהם שימוש בארץ. כל רופא מחויב על פי חוק בהנחיה שהוציא אגף בריאות השן, לפיה יש לעשות שימוש אך ורק בשתלים דנטליים שרשומים במשרד הבריאות. הפרת חוק זה ושימוש בשתלים שלא עברו טיפול מתאים, עלולים לגרום לתופעת לוואי וסיבוכים במהלך הניתוח שניתן להימנע מהם. מרבית רופאי השיניים בארץ פועלים על פי החוק ועובדים עם שתלים שעומדים בכל תקני משרד הבריאות.
שתלים דנטליים בישראל – סוגים
ישנם חמישה סוגים עיקריים של שתלים דנטליים בהם משתמשים רופאי שיניים בישראל:
אלפא ביו, A.B, Paragon, שתל דנטלי מסוג M.I.S, Zimmer ו-ARDS Implants.
הם נבדלים אחד מהשני בעיצוב ובצורתם. רוב רופאי השיניים בארץ עובדים עם מספר חברות וספקים ומשתמשים במגוון שתלים.
לא ניתן להמליץ על שתל מסוים ולהגדירו כעדיף על שתל אחר. כאשר בוחרים באילו שתלים דנטליים נשתמש, ההחלטה המתקבלת היא משותפת בין המטופל לרופא, וברוב המקרים מומלץ לאמץ את בחירתה של מרפאת השיניים שלוקחת בחשבון מהו השתל המתאים ביותר הן מבחינה בריאותית והן בהתאם לתקציב של המטופל.
מחירון שתלים דנטליים – כמה זה עולה?
סוג הטיפול | מחיר ממוצע - שתלים דנטליים |
---|---|
שתל דנטלי ישראלי | החל מ-2,100 ש"ח |
שתל דנטלי תוצרת חוץ | החל מ-1,500 ש"ח |
הרמת סינוס כהכנה לשתלים דנטליים | 15,000 - 4,900 ש"ח |
השתלת עצם כהכנה לשתלים דנטליים | 5,000 - 2,900 ש"ח |
השתלת חניכיים כהכנה לשתלים דנטליים | 7,900 - 3,800 ש"ח |
שתל דנטלי לשן קדמית | 4,700 - 2,200 ש"ח |
שתל דנטלי לשן טוחנת | 4,600 - 2,100 ש"ח |
שתל דנטלי תוצרת M.I.S | החל מ-1,500 ש"ח |
שתל דנטלי תוצרת Zimmer | החל מ-1,500 ש"ח |
שתל דנטלי תוצרת אלפא ביו | החל מ-1,500 ש"ח |
שתל דנטלי תוצרת Paragon | החל מ-1,500 ש"ח |
שתל דנטלי תוצרת ARDS | החל מ-1,500 ש"ח |
שלבי הטיפול בהתקנת שתלים דנטליים
השלב הראשון הוא הכנת הלסת להשתלה. פירוש הדבר הוא לקדוח חור ניתוב קטן במקום שאין בו שן, בעצם של הלחי. חור זה הוא הכרחי כדי לתת לבורג הטיטניום נתיב נוח להיכנס. מטרתו של הבורג היא להוות בסיס טוב לשן על מנת שלא יקרו נזקים לעצמות הלסת או למבנה הפנים, והוא שומר מפני נזק לעצבים של הלסת התחתונה.
לאחר קידוח החור, שחייב להיעשות בזהירות רבה, מגיע שלב הצבת השתל הדנטלי. קודם כל צריך להרחיב את החור על מנת שיוכל להכיל את הבורג. לאחר מכן מבריגים עליו מכסה מגן בחלקו העליון, כדי שהשתל יתאחה בקלות עם העצם. הבורג מיועד להחזיק את הכתר כך שהשן תהיה יציבה וקבועה במקומה, ולשם כך דרושות כל ההכנות הנ"ל.
תהליך ההחלמה והשיקום נמשך כמה חודשים אחרי ההשתלה. לאחר מספר חודשים קובעים פגישה עם הרופא והוא מוריד את הכיסוי שהגן על השתל ומרכיב כתר זמני במקומו. מטרת הכתר הזמני היא לעזור לחניכיים לצמוח סביב הצורה שלו ולהפוך למעטפת השן החדשה שתושתל במקומם. רק לאחר שהחניכיים גדלים לצורתם הסופית, מורידים את הכתרים הזמניים ובמקומם מציבים כתרים קבועים.
שיטות וטכניקות שונות לביצוע שתלים לשיניים
קיימות שתי שיטות עיקריות להשתלת שיניים, ובהן משתמשים הרופאים ברוב המקרים.
* הראשונה נקראת השתלת אנדוסטיל (Endosteal), שפירושה השתלת שיניים בתוך עצם הלסת. זוהי שיטה נפוצה מאוד והיא כוללת השתלה של ברגים מסוגים וצורות שונים כמו גליל, להב וכדומה ישר לתוך העצם, כשברגים אלו הם הבסיס לשיניים המלאכותיות. זוהי שיטה שמתאימה בעיקר לגשרים או לשיניים תותבות.
שתל אנדוסטיל הוא שתל מלאכותי בצורת בורג, אותו הרופא מתקין לתוך עצם הלסת במהלך הניתוח. אולם, על רקמת החניכיים להחלים במשך תקופה. לאחר מכן, הרופא מחבר את השתל בהליך נוסף. לכן, יש לקחת לתשומת ליבכם כי טיפול זה אורך זמן מה.
* לשיטה השנייה קוראים השתלה סובפריאוסטלית (Subperiosteal) ופירושה השתלת שיניים על גבי העצם, כלומר שתל מתחת לחניכיים. בשיטה זו משתמשים במסגרות ממתכת. המתכת דוחפת את החניכיים ומהווה בסיס לכתר השן. זוהי שיטה שמתאימה למטופלים שהעצם שלהם נמוכה מדי בשביל ההשתלה הרגילה או שהם לא יכולים, מסיבות כאלה ואחרות, להיות עם שיניים תותבות.
שתל שכזה מתאים למטופלים אשר מתגלה אצלם אבדן, מחסור או התדלדלות עצם (בעיה הקשורה לאוסטאופורוזיס – Osteoporosis). הרופא מקבע ברגים על גבי עצם הלסת. על הברגים יש להרכיב את השתלים באופן מדויק. בשל כך, כל מטופל יקבל שתלים המותאמים בלעדית אל מבנהו האישי. השתל הסובפריאוסטלי מתבצע בשיטה ממוחשבת וחדשנית, ובזכותו אין צורך לבצע השתלת עצם לפני כן.
* שיטת השתלה נוספת קרויה השתלת שיניים ביום אחד או 'העמסה מידית'. ייחודה של שיטה זו נעוץ בכך שהיא מהירה יותר ומצריכה עקירת שן. במקום השן הנעקרת משתילים מיד את השן המלאכותית והיא מתאחה מהר יותר עם העצם בהשוואה להשתלה רגילה. גם במקרה זה, משך ההחלמה הוא אינדיבידואלי ומשתנה בין אנשים שונים, בהתאם למבנה האנטומי של שיניהם. חשוב מאוד לבצע בדיקה מקיפה טרם ביצוע ההשתלה כדי לדעת היכן בדיוק למקם את השן החדשה.
שיטה זו רלוונטית אך ורק למטופלים בעלי די והותר עצם טבעית; זאת מכיוון שזהו טיפול אינטנסיבי, הכולל למעשה את כל ההליכים השונים של ההשתלה, המתנקזים ליום אחד. לרוב ייעשה שימוש בשתלי MIS. אין צורך בטיפולים נוספים או בתותבת זמנית. חשוב לתכנן היטב את כל שלבי ההעמסה המיידית מבעוד מועד.
* מיני שתלים דנטליים מהווים טיפול יחסית חדש. שתלים זעירים מותקנים בהליך פשוט, מהיר ולא פולשני, ביחס לטיפולים אחרים; זאת בשל גודלם המינימלי של שתלים אלו. שיטה זו רלוונטית לאנשים בעלי שיניים קטנות במיוחד, או כשיש להשתיל תותבות במקום השיניים החותכות.
* שיטת אול און פור (All on 4) חדשה עוד יותר, ואף עודנה בגדר ניסיון. בשיטה זו, הרופא מתקין בלסת ארבעה שתלים. בהמשך אותו היום, יבריג תותבת זמנית, העשויה מתוספות מיוחדות. ניתוח שתלים הוא בגדר חובה בשיטה זו, אך בסך הכל – ישנה מעט התערבות כירורגית. בטיפול זה, המטופל ישתקם תוך זמן קצר.
עוד מידע על השיטות והטכניקות השונות אפשר למצוא באתר הבא.
חשוב להתאים את סוג השתל ושיטת ההשתלה באופן האינדיבידואלי הטוב ביותר.
עוד לפני ההשתלה, לעתים יש צורך בהשתלת עצם בלסת במקרים בהם העצם לא מספיק חזקה בכדי לתמוך בשתלים. מקרים אלו נגרמים מסיבות שונות. לדוגמא, בעיות מסוג זה עלולות להופיע כתוצאה ממחסור עצם. על הרופא להוסיף תחליפי עצם באזור ההשתלה, ובכך להשתיל עצם. כאשר חסרה עצם, מומלץ מאוד לבצע השתלת עצם. זהו למעשה חידוש או שחזור עצם הלסת.
אחת הסיבות לקושי בתמיכה בשתלים היא חוסר פרופורציות נכונות, כאשר הלסת צרה מדיי ביחס לרוחב השתל. כאן הטיפול המתאים הוא הרחבת רכס, המוכר גם בשם פיצול רכס. במהלכו תפוצל העצם המרכיבה את רכס הלסת, וכך יורחב הרכס. לאחר מכן, הרופא יוסיף חומר להשתלת העצם. אך זוהי שיטה מורכבת ביותר, ולכן חייבת להתבצע בידי איש מקצוע מיומן.
באם חסרה למטופל אחת (או יותר) מהשיניים העליונות הקדמיות, ישנו סיכוי רב להידרדרות במצבה של העצם הטבעית. בעיה זו דורשת הרמת סינוס, בה הרופא ממלא את אזור הסינוס בתחליף עצם. תהליך זה ידוע גם כהרחבת סינוסים.
מהו אורך חייהם של שתלים דנטליים?
שתלים דנטליים מקבלים אחריות לעשרים שנה ושבע שנות אחריות לשיקום. עובדה זו יכולה לאשש כי השתלים אכן מחזיקים זמן רב, שכן רופאים לא היו נותנים אחריות כזו במידה ולא היו בטוחים ביציבותם של השתלים. לרוב, שתלים אמורים להחזיק מעמד גם הרבה יותר מעשרים שנה, בהינתן שהרופא מקצועי וההשתלה נעשתה כהלכה, שהשתלים מהימנים ושהמטופל שומר על היגיינת הפה שלו במידה הרצויה.
כמו כן, על מנת להבטיח את הישרדותם של השתלים הדנטליים, יש לבוא לפגישות שיקום וביקורת בהן הרופא מתחזק את השתלים במידת הצורך, וכן בודק את השיניים הבריאות בפה. עם זאת, לא כך הדבר בנוגע לכתרים שמוצבים על השתלים. בכתרים מופיעים סדקים כעבור מספר שנים והם אף עלולים להישבר.
סיבוכים ותופעות לוואי בעקבות שתלים דנטליים
ניתן להפחית את הסיכון לתופעות לוואי אם הרופא מתכנן כראוי את הניתוח, מבצע בדיקת CT לפני, משתמש בשתלים איכותיים ומהימנים ומקפיד על הסטריליות במהלך הניתוח. עם זאת, תמיד קיים סיכון לתופעות לוואי וסיבוכים שכוללים בין היתר: נזק לכלי הדם ולרצפת האף והסינוס, דלקות בחניכיים, נזק לעצב שגורם לחוסר תחושה, נפיחות, כאבים או שברים מכניים.
כיצד בוחרים את סוג השתל?
נכון להיום, ישנן חברות רבות אשר מייצרות ומפתחות שתלים דנטליים, כאשר כל אחת מאותן חברות מחדשת ומשפרת את מאפייני השתל שאותם היא רואה לנכון, כך שהתחרות עולה והרצון להוציא את השתל האיכותי ביותר הופכת להיות מנת חלקם של כל אותן חברות אשר עוסקות בתחום. כל אותם שתלים בשיניים אשר מגיעים למרפאות השונות, חייבים לעבור בדיקות במכון התקנים ולקבל תו התקן – כל חברה מבצעת את הבדיקות במדינה שבה היא משווקת את המוצר.
רפואת השיניים בישראל מציעה נכון להיום שלושה סוגי שתלים: שתלים אמריקאיים, שתלים אירופאים ושתלים ישראלים. קשה מאוד לבחור את סוג השתל המומלץ ביותר עבור השיניים שלכם מבלי להיוועץ עם רופא מוסמך, אך במרבית מרפאות השיניים בישראל מעדיפים להשתמש בשתלים אמריקאיים או ישראליים עקב הרצון ללכת על בטוח בכל הקשור אל איכות השתלים.
שתלים בשיניים לילדים – האם יש דבר כזה?
עד לא מזמן טיפולי שיניים היו עניין מורכב מאוד עבור ילדים. הסיבה המרכזית למעט חוסר שיתוף הפעולה מצד הילד היא שחלל הפה שלו גדל ומתפתח, ולכן קשה מאוד לבצע פעולות כירורגיות אשר עלולות לסכן את התפתחות הפה, אך כיום רפואת השיניים בישראל ובעולם מסוגלת להתמודד עם הבעיה, ומציעה שתלים דנטליים מיוחדים לילדים אשר חסרות להם שיניים כתוצאה מבעיות התפתחות. הטיפול החדש יכול להעלות לילדים רבים את הביטחון העצמי ולהחזיר להם את החיוך.
הייחודיות של שתלים אשר מותאמים לילדים היא שהם מותאמים להם באופן אישי, כך שכל ילד יקבל שתלים דנטליים אשר מתאימים באופן מוחלט לחלל הפה שלו ולהתפתחות של הפה. בנוסף, השתלים הללו לא מחוברים ביניהם, ולכן הם מאפשרים לחלל הפה לצמוח ולהתפתח בדיוק כפי שהוא אמור להיות.
השתלים אצל ילדים, למעט השוני במבנה שלהם, דומים מאוד לשתלים אצל מבוגרים, ולכן ההיגיינה והשמירה על ניקיון הפה חשובות מאוד לאריכות חיי השתל.
דנטלגייד – מומחים ברפואת שיניים, מדריכים ומידע מקיף על טיפולי שיניים מורכבים.
המדריכים באתר דנטלגייד מתבססים על מקורות מידע מהימנים, כגון רופאי שיניים מובילים בישראל, קופות החולים וארגונים נוספים בתחום רפואת השיניים.
חלק מתכני האתר נכתבו ע"י או עברו בקרה של רופאים ומומחים לרפואת שיניים כמו ד"ר ליבשיץ ארנולד נוספים.