ד
Latest posts by ד"ר ליבשיץ ארנולד (see all)

     

    השיניים הטבעיות שלנו נשחקות וצוברות נזקים שונים לאורך השנים. כאשר הנזק הינו חמור מאוד אין מנוס מהסרת רוב החומר החיצוני הנראה לעין של השן ובמקומו ליישם אלמנט מלאכותי הקרוי כתר.

    כתר בשן הוא אחד מטיפולי השיניים הנפוצים ביותר, כזה שרק הולך ומשתדרג מבחינת סוגי הכתרים שניתן ליישם ושיטות הביצוע.

    חושבים שגם אתם זקוקים לכתרים בשיניים? להלן מדריך מקיף שיכין אתכם לקראת הטיפול.

     

     

    מהו כתר לשן?

    כאמור, כתר לשן הינו מעין תחליף מלאכותי לשן הטבעית ולמעשה מהווה חיפוי (Cap) לחומר השן שנותר. השימוש בכתרים הינו לצרכי שיקום שיניים שנפגעו בצורה קשה וזאת במקום ביצוע פעולה בלתי הפיכה של עקירה.

    נהוג ליישם כתרים במקרה של שיניים שנשברו, כאלה שסובלות משחיקה ממושכת, במקרה של עששת מתקדמת שמחייבת הסרה של חומר שן רב, לאחר טיפול שורש ועוד.

     

    כתר בשן - סוגי כתרים, מהלך הטיפול ומחירים

    כתר בשן – מהלך הטיפול

     

    אילו סוגי כתרים לשיניים קיימים?

    הכתר יכול להיות עשוי ממגוון חומרים, כאשר החלק הנגלה לעין נראה כמו שן טבעית, בגוון ובצבע של השיניים הסמוכות ואילו החלק הפנימי הוא זה שאוחז בשן הטבעית ומודבק אליה בצורה בלתי הפיכה.

    בקליניקה איכותית יוכלו להציע לכם מגוון רחב של סוגי כתרים, להלן הנפוצים שבהם:

    » כתרי חרסינה מאוחים למתכת – אלו הכתרים הנפוצים והזולים ביותר. חלקם החיצוני עשוי מחרסינה ואילו זה הפנימי עשוי מסגסוגות של תערובות שונות של מתכות לא אצילות או חצי אצילות. כתרים אלו שימושיים מאוד ואינם מחייבים הסרה גסה של חומר שן לצרכי התקנה. כתר זה פחות מומלץ לביצוע באזור הקדמי של הפה, בעיקר מבחינה אסתטית, משום שבמידה ויהיו נסיגות לאחר זמן מה, עשוי להיווצר פס אפור שחור בחניכיים. בכל מקרה של נסיגה, בשימוש בכתרי חרסינה אלו מתגלה פס אפור-שחור בקו החניכיים, הלא הוא הצבע של הסגסוגת המתכתית. מסיבה זו לא מומלץ להשתמש בכתרי חרסינה מאוחים למתכות בשיניים קדמיות.

    » כתרי חרסינה טהורה – כתרים אלו מיוצרים כמקשה אחת מחרסינה בלבד ולכן מתאימים לשיניים קדמיות וגם אחוריות. הכתרים הללו יקרים יותר וכמו כן נדרשת הסרה יותר נרחבת של חומר שן קיים על מנת להתקין אותם בחוזקה בפה. כתר החרסינה האיכותי ביותר הוא כתר EMAX (חרסינה דחוסה בשילוב סיבי זכוכית) שמשמש בעיקר עבור שיניים קדמיות וזאת בשל האסתטיקה הרבה שלו והדמיון הרב לשיניים הטבעיות הסמוכות. החיסרון של כתר מסוג זה הוא הסתמכות על ההדבקה והחומר שהינם נחשבים יקרים באופן יחסי ולכן ייקרו את מחיר הכתר.

    » כתרי זירקוניה – סוג כתרים נפוץ בו משתמשים כבר קרוב לשני עשורים, אשר עשוי מחומר הקרוי זירקוניום (סוג של מתכת שאין לה קורוזיה). באמצעות כתרים אלו ניתן לקבוע את הגוון באופן מושלם וליצור כתרים מדויקים ביותר. הזירקוניום הוא אחד מהחומרים החזקים בטבע, מה שמצביע על כתרים חזקים ואיכותיים בהשוואה לסוגי כתרים אחרים. ניתן להשתמש בכתרים אלו עבור שיניים קדמיות ואחוריות והחיסרון היחיד הוא המחיר הגבוה יחסית שלהם. קיימים כיום כתרי זירקוניה שהם מונוליטים (חרוטים במעבדה) או כיפת זירקוניה שעליה נבנית חרסינה עיצובית. קראו עוד על כתרי זירקוניה.

    » כתר יצוק – סוג כתר שהיה מאד פופולרי בעבר, בעיקר בשל מחירו הזול ביחס לאחרים. זהו כתר שמשמש כפתרון פונקציונאלי בלבד לצרכי לעיסה בשיניים אחוריות. כתר זה עשוי כולו ממתכת ולכן צבעו כצבע המתכת או הסגסוגת המרכיבות אותו (למשל, זהב). כיום סוג זה פחות נפוץ.

     

    צפו ברופא שיניים מסביר עוד על סוגי כתרים:

     

    איזה כתר כדאי לכם לבחור? ובכן, מלבד שיקולי תקציב, הבחירה בין סוגי הכתרים השונים נשענת בעיקר על סוגיית המיקום – כתר לשן קדמית צריך להיות לא רק חזק אלא גם אסתטי ואילו בשיניים אחוריות העניין האסתטי פחות חשוב ולא חייבים לבחור בכתרים היקרים ביותר.

     

    כתר זמני לעומת קבוע

    עוד היבט שחשוב להכיר מבחינת סוגי הכתרים, הוא ההבדל בין כתר זמני לקבוע. תהליך היישום של כתרים לשיניים הינו רב שלבי וכולל פעולות שונות.

    אחת מהן היא שחרור המטופל לביתו עם כתר זמני שנועד לשמש אותו לצרכי אסתטיקה ותפקוד עד שהכתר הקבוע יהיה מוכן. הכתר הזמני, לעומת הקבוע, עשוי מחומר רך וגמיש לעיצוב (כתר אקריל), אותו מגלף ומפסל רופא השיניים במרפאה עצמה, ללא צורך בשליחת מידות למעבדה.

    אותו הכתר מודבק בצורה הפיכה לחלוטין כך שניתן לשלוף אותו בכל עת ולהדביק במקומו את הכתר הקבוע, שהסרתו אמנם הפיכה אך לא פשוטה בכלל ואינה ניתנת לביצוע ללא הרס מוחלט שלו.

    אחד החסרונות העיקריים של כתר זמני הוא הצבע. ברוב המרפאות והקליניקות קיימים 2 גווני צבע בלבד, דבר אשר משפיע על הפן האסתטי של הכתר.

     

    כתרים למבוגרים לעומת ילדים

    קיים הבדל מהותי גם בין סוגי כתרים למבוגרים ולילדים. כתרים לשיניים למבוגרים שונים מכתרים שמשמשים אצל ילדים בכך שהם קבועים ונועדו לשרת את בעליהם לתקופת זמן ארוכה ביותר של 20 שנים ואף למעלה מכך.

    לעומת זאת, כתרים לשיניים לילדים לעולם לא יהיו כתרים קבועים. כתר שמיועד לילדים קרוי "כתר טרומי", הוא עשוי ממתכות בלבד (לשיניים אחוריות) או חומרים פלסטיים (לשיניים קדמיות), הוא מיוצר במעבדה מראש, או שמגיע מוכן מראש תוך כדי ביצוע שיוף על ידי הרופא לשם השגת התאמה מרבית למטופל.

    כתר טרומי משמש הן אצל ילדים בעלי שיני חלב והן עבור אצל כאלה בעלי שיניים קבועות. בשיני חלב הוא נועד לצרכי מניעת עקירה ולאפשר לשן הקבועה לצמוח במסלולה הטבעי תוך כדי שמירת מקום עבורה. בילדים עם שיניים קבועות, מומלץ להסיר את הכתר הטרומי עם הגיעם לסביבות גיל 18-20 ובמקומו להרכיב כתר קבוע, אך ניתן גם להשאירו עד לרגע שעולה צורך להחליפו בהתאם לשיקול דעת של רופא השיניים.

     

    יישום כתרים – מהלך הטיפול

    אתם כבר בטח רוצים לדעת כיצד מבוצע יישום הכתרים בפועל ומה מצפה לכם בדיוק. ובכן, בתחילה הרופא מבצע "סתימה" לשן, על פי רוב באמצעות מבנה שהופך אותה לבסיס טוב יותר לנשיאת הכתר והכוחות הפועלים עליו בזמן לעיסה.

    לאחר מכן הרופא משחיז את השן וזאת על מנת להגדיל את שטח המגע בינה ובין חומר הכתר להדבקה חזקה יותר. לאחר שלב זה משתמש הרופא בחומר אלסטי בדמות אלגינט או סיליקון על מנת ליצור ממנו תבנית מדויקת ככל שניתן לייצור הכתר הקבוע מהחומר שנבחר.

    בעת שליחת התבנית למעבדה, הרופא גם מציין את הצבע הרצוי של הכתר, כך שהוא יתאים לגוון השיניים הקיים בפה של המטופל באופן מושלם. עד להכנתו של הכתר הקבוע משוחרר המטופל עם כתר זמני מאקריל. לפני ההדבקה הבלתי הפיכה של הכתר הקבוע מוודא הרופא כי המידות שלו מדויקות, שנקודות המגע עם השיניים הסמוכות מיטביות ושאין הפרעה למסגר הפה.

    חשוב להכיר גם אפשרות נוספת – התקנת כתר קבוע כבר באותו היום. אפשרות זו ניתנת בקליניקות נבחרות שמשתמשות בסורק אינטרה-אוראלי מתאים שלוקח מידות מדויקות עבור הכתר ושולח את המידע ישירות למכונת CNC שמייצרת את הכתר בו במקום. סוגי הכתרים המאפשרים הנאה מטכנולוגיה זו הם הזירקוניה והחרסינה.

     

    שאלות נפוצות לקראת הטיפול ולאחריו

    * איך להתכונן לכתר בשן? אין צורך בהכנה מיוחדת לקראת הטיפול, מאחר והתקנת הכתר מתבצעת כבר אחרי כל הטיפולים המורכבים יותר כגון טיפול שורש, שיוף השיניים, טיפול במחלת חניכיים או עששת.

    * האם הטיפול כואב? גם במקרה זה התשובה תספק אתכם – יישום כתרים אינו כואב כלל.

    * האם אפשר לאכול רגיל לאחר הטיפול? אסור לאכול שעה לאחר הדבקת הכתר. ניתן לשתות ללא הגבלה. יש להימנע מלעיסת מסטיקים ומזונות דביקים.

    * מה לעשות אם כתר שיניים נפל? במידה והכתר נפל (קבוע או זמני), יש להחזירו למקום מהר ככל שניתן וזאת על מנת למנוע פגיעה בשן או תזוזת שיניים סמוכות. ניתן להשתמש במעט משחת שיניים מתחת לכתר על מנת "להדביקו" עד להגעה למרפאתו של הרופא המטפל.

     

    טווחי המחירים – כמה עולה כתר לשן?

    ולבסוף ישנו עניין המחיר. עליכם לדעת כי מחיר כתרים לשיניים הינו פקטור של איכות הכתרים, הסוג וזהות הרופא המטפל, מקצועיותו וניסיונו. להלן מחירון לדוגמא:

    כתר בשן - מחירים מומלציםמחיר ממוצע בישראל
    כמה עולה כתר זמני (אקריל/פלסטיק)300 - 150 ₪
    חיתוך והשחזת כתר קבוע 650 - 450 ₪
    מחיר כתר חרסינה מאוחים למתכת3000 - 1000 ₪
    עלות כתר חרסינה טהורה2300 - 1000 ₪ תלוי בסוג המתכת
    המחיר של כתר Emax לשיניים קדמיות2500 - 1000 ₪
    מחיר של כתר זירקוניה4500 - 3000 ₪
    * המחי

    * למחירים אלו יש להוסיף סכומים ממוצעים של עד 1000 שקלים עבור צילומים ופעולות מקדימות נדרשות דוגמת ביצוע סתימות, טיפול שורש ועוד.

    ** המחירים בישראל משתנים בין אזור לאזור. כך למשל כתר לשן במרפאה ברמת אביב יעלה לרוב יותר מאשר כתר לשן ביישוב קצת פחות מבוסס.

     

    מקורות מומלצים לקריאה נוספת:

    מקור 1, מקור 2