מהי עקירת שן?

עקירת שן הינה פרוצדורה כירורגית מתחום רפואת השיניים, שמטרתה להסיר שן פגועה בשל הרס הדרגתי של השכבות השונות (הזגוגית, הדנטין ומוך השן). קיימים שלושה סוגי עקירות שן. עקירת שן פשוטה מבוצעת ידנית באמצעות מלקחיים דנטליות. עקירות מורכבות נעשות לרוב במקרים של שן בעלת שורשים מפוצלים, דבר הדורש פיצול השן טרם עקירתה. עקירה כירורגית כוללת פתיחת החניכיים על ידי ביצוע חתכים. סוג נוסף הינו עקירת שיני בינה, פרוצדורה הנדרשת לרוב כשמתרחשת צמיחה של שיני בינה במקומות שאינן מתאימים להכלתן (לרוב בארבע פינות הלסתות).

עקירת שן מתבצעת במרפאות שיניים, תחת הרדמה מקומית, בתנאים סטריליים ועל ידי רופא שיניים מוסמך בלבד. מקרים מסוימים עשויים להצריך את מיומנותו של רופא מומחה בכירורגיית פה ולסת. עקירת שן תעשה אך ורק במקרים המחייבים זאת, ולאחר מיצוי כל האלטרנטיבות הרפואיות הקיימות.

 

סיבות וגורמים לעקירת שן – מתי צריך לעקור?

טיפול עקירת שן

במרבית המקרים, הצורך בעקירת שן נובע מהרס השן בשל עששת או זיהום שלא טופל וחדר עמוק לשן. כאשר קיימת חדירה של זיהום מהרקמות החיצוניות של השן ועד לעצבי ושורשי השן, ייתכן וטיפולי שיניים כמו טיפול שורש אינם יהוו פתרון מספק. במקרים אלו, קיים צורך לבצע עקירת שן, לשם מניעת כאבים חזקים והתפשטות זיהומים אל רקמות אחרות בפה. סיבה נפוצה נוספת לעקירת שם היא פגיעה מכנית, חבלה או טראומה לשם.

עקירה כירורגית מתבצעת לרוב במקרים מסובכים וחמורים יותר, בהם לא ניתן לטפל באמצעות עקירה רגילה. דוגמאות למצבים המצריכים עקירה כירורגית הן: שיניים הכלואות העצם או ברקמה רכה; מצבים של שיניים עודפות המסכנות את אלו הסמוכות להן; שיניים סדוקות או שבורות ועוד. לעיתים שורשי השן המצריכה עקירה עמוקים ונסתרים בחניכיים, באופן שמצריך עקירה כירורגית במקום עקירה רגילה. עקירה כירורגית תעשה גם במצבים של עקירות רגילות שהסתבכו, או במצבים של הרס השן וסביבתה עקב מחלת חניכיים.

סיבה נוספת לעקירת שן כירורגית היא צמיחת שיני בינה. שיני הבינה צומחות בגילאי 17-24, כאשר ברוב המקרים הן אינן מהוות בעיה. עם זאת, לעיתים יש צורך בעקירת שיני בינה, בעיקר בשל חוסר מקום בלסת לצמיחתן, מה שיוצר שיני בינה כלואות ומוחזקות בין שיניים אחרות. מצבים אלו מסבים כאבים חזקים מאוד ודורשים עקירה כירורגית.

 

עקירת שן – מחירים

 

סוג הטיפולעקירת שן - מחירי טיפול
עקירת שן בינה (כירורגי)2300 - 650 ש"ח
עקירת שן רגילה (כירורגי)1450 - 350 ש"ח
עקירת שן שאינה כירורגית1500 - 400 ש"ח

 


    השוו הצעות מחיר ממרפאות השיניים המומלצות ביותר בישראל, ללא התחייבות וחסכו זמן וכסף!

    שם:
    יישוב מגורים:
    טלפון:
    הערות:

     

    עקירת שן – מהלך הטיפול

    טרם ביצוע טיפול לעקירת שיניים, יש צורך בבדיקה ראשונית ואבחון מקדים של רופא שיניים. ההחלטה על הצורך בעקירה וסוג העקירה נתונה לשיקול דעתו המקצועית של הרופא בלבד. החלטת הרופא מסתמכת על סדרת בדיקות פיזיקליות ופיזיולוגיות, וכן צילומי רנטגן והדמיה. עקירת שן עשויה להיקבע גם על ידי רופא מומחה לשיקום פה ולסת, כחלק מתכנית טיפול ושיקום כללית. ברוב המקרים, עקירת שן איננה דורשת הכנות מיוחדות.

    עקירת שן רגילה ופשוטה מתבצעת באופן ידני, על ידי טלטול והזזת השן הפגועה בעזרת מלקחיים מיוחדות. לאחר העקירה, מוצמדות תחבושות ופדים סטריליים לחלל בו הייתה מצויה השן, לשם עצירת הדימום. לעומת זאת, עקירה כירורגית הינה תהליך מורכב יותר, הנעשה בכמה שלבים. בשלב הראשון, מבצעים חתכים ברקמת החניכיים, באופן החושף את השן והעצם. החתך הכירורגי מאפשר לאחוז בשן, תוך המשך אספקת הדם אליה. במקרים בהם החתכים אינן מספקים לצורך חשיפת השן, מתבצעת קדיחה והסרה עדינה של שכבת עצם זעירה. בשלב הבא, מתבצעת העקירה עצמה.

    עקירות שיניים מכל הסוגים לרוב יתבצעו תחת אלחוש והרדמה מקומית בלבד, כאשר שימוש בהרדמה מלאה יעשה במקרים חריגים בלבד (דוגמת עבור אנשים הסובלים מחרדה מטיפולים דנטליים או כאבים חזקים ובלתי נסבלים). בעוד עקירת שיניים רגילה הינה תהליך קצר האורך כ-20 דקות לערך, עקירה כירורגית עשויה להימשך עד כשעה. טיפול לעקירת שיניים מתבצע במפגש בודד, אשר זמן ההחלמה קצר ואורך מספר שעות בלבד.

     

    מחיר עקירת שיניים – כמה עולה עקירה?

    עקירת שיניים כירורגית עשויה לעלות בין 500 שקלים ל-1000 שקלים. עקירת שן בינה אורכת כעשרים דקות לערך, כאשר המחיר נע בין 600 שקלים ל-1100 שקלים. מחירי העקירות יהיו בהתאם לקופת החולים המבטחת וסוג הביטוח הרפואי של המטופל.

     

    טיפול לאחר עקירת שן

    הליך לעקירת שן איננו מצריך אשפוז או השגחה, והמטופל יכול לחזור לביתו בתום הטיפול. זמן ההחלמה מטיפול עומד על שעות בודדות בלבד. במקרים מסוימים, תינתן אנטיביוטיקה ומשחות לשטיפות פה, למניעת זיהומים וסיבוכים לאחר העקירה. מומלץ להימנע מאכילה ושתייה למשך כשעתיים מתום העקירה, ולמשך שאר היום להימנע מצריכת משקאות חמים, עישון או אכילת מזון קשה.

    לאחר אכילה ושתייה, מומלץ לבצע שטיפות פה עדינות עם מים פושרים ומלח. ניתן לצחצח שיניים באופן חופשי, תוך זהירות על הפצעים והתפרים. עקירות כירורגיות מצריכות לרוב תפרים. קיימים תפרים נספגים, הנעלמים מהעצם כעבור 10 ימים מהטיפול, ותפרים לא מתכלים, המצריכים הסרה על ידי רופא לאחר 7 ימים מיום הטיפול.

     

    תופעות לוואי וסיכונים בעקירת שן

    לאחר העקירה, ייתכנו כאבים קלים או נפיחות מקומית קלה באזור, עקב הטראומה לרקמות השן. ניתן ליטול משככי כאבים רגילים ללא מרשם להפחתת הכאבים, בעוד הנפיחות עתידה לחלוף מעצמה כעבור יומיים או שלושה מיום הטיפול. עם זאת, במקרים של דימום יתר, נפיחות חריפה וכאבים עזים יש לגשת בהקדם לרופא. הסיכונים בעקירת שן נמוכים מאוד, בייחוד כאשר ההליך נעשה על ידי רופא מיומן ובעל ניסיון.

    עקירת שן טוחנת בלסת העליונה טומנת בחובה סיכון לחדירה לסינוסים, הממוקמים מעל לשורשי השן. במקרים של עקירת שיניים טחונות בלסת התחתונה, קיים סיכון נמוך לפגיעה עצבית. מעבר לכך, הסיכונים בעקירת שן הם כאלו המאפיינים כל פרוצדורה כירורגית אחרת, דוגמת בעיות הנובעות מההרדמה, דימומים או זיהומים.

     

    לסיכום, קיימים מקרים המצריכים טיפול לעקירת שן, כאשר הסיבות הן לרוב פגיעה מכאנית או זיהום שגרם להרס רקמות השן. קיימים כמה סוגים של פרוצדורות לעקירת שן, החל מעקירה פשוטה ועד לעקירה כירורגית. סוג ההליך יקבע בהתאם להחלטת רופא שיניים או רופא פה ולסת מוסמך, על פי בדיקות מקדימות וצילומי רנטגן. עקירת שן רגילה היא תהליך פשוט יחסית, בעוד עקירה כירורגית עשויה להיות מורכבת יותר. עם זאת, מדובר בטיפולים, שבעזרת טיפול רפואי מוסמך ומקצועי, מניבים לרוב הצלחות ואינם מלווים בתופעות לוואי או כאבים קשים.