לפעמים, יוצא לנו לפגוש אנשים 'שאין להם חורים בשיניים'.

בתחילה, אנחנו לא מאמינים, אבל אחרי שהם מראים לנו את הפה שלהם אנחנו אלה שנשארים עם פה פתוח.

האם זה אפשרי בכלל? ואם כן, למה לכם יש חורים בשיניים ולהם לא? לכל מי ששואל את עצמו את השאלה הזו, יש לי כמה תשובות בשבילכם.

ישנם שלושה גורמים עיקריים לבעיית החורים בשיניים – ביולוגיה, תנאים חברתיים והתנהגות.

 

חורים בשיניים מבחינה ביולוגית

מבחינה ביולוגית, ישנם הרכבים גנטיים המאפשרים יצירה של אמייל חזק, חומציות נמוכה בפה ו\או מערכת חיסונית חזקה, כולם תורמים לבריאות הפה. מנגד קיימים אנשים בעלי חולשות גנטיות כמו רגישות גבוהה למחלות אוראליות.

 

חורים בשיניים כנגזרת של מעמד החברתי

טיב הטיפול בפה הוא בדרך כלל פקטור של  מעמד סוציואקונומי, כלומר, שכבות מבוססות כלכלית זוכות ליותר טיפולים ולכן מצב בריאות השיניים שלהם הוא אופטימלי.

הדבר משתנה ממדינה למדינה, בכמה מדינות, ישנו ביטוח שיניים מוגבל וטיפולי חירום למיניהם ניתנים רק למי שיכול להרשות לעצמו.

 

חור בשן

חורים בשיניים ואורח החיים שלכם

אחד המדדים הבולטים המפרידים בין שכבות האוכלוסייה בנוסף ליכולת כספית היא ההשכלה. אורח החיים נחשב לגורם משמעותי בהבדלים בין מצב בריאות הפה בין אדם לאדם ואי ידיעת החוקים מביאה לעונש וודאי.

מהו אותו עונש וודאי? כאבים בשיניים הנוחתים כרעם ביום בהיר, מה שמצריך ביקור אצל רופא שיניים חירום.

מי שיודע לשמור על הפה שלו, על ידי אכילה נכונה, צחצוח קבוע וביקורים קבועים אצל רופא השיניים, יסבול פחות מחורים ובעיות אחרות.

 

איך נוצרים חורים בשיניים?

בכל זמן נתון, יש לנו חיידקים בפה. החיידקים המצויים בפה שלנו ניזונים מן המזון שאנו אוכלים, בעיקר מן הסוכרים. כאשר הם מתרבים הם מפרישים חומצה, חומצה זו פוגעת בין היתר באמייל שנמצא על גבי השן וכך נשחקים מינרלים החשובים להגנה על השן.

אתם יכולים לשים לב לתופעה הזאת בזמן, היא בדרך כלל מתבטאת בהופעת נקודה לבנה על גבי השן, זהו אחד האינדיקטורים של ריקבון מוקדם. בשלב זה, יהיה ניתן להפסיק את הריקבון ולטפל בו בצורה נכונה.

אמייל יכול לתקן את עצמו באמצעות מינרלים נוספים, אלה נמצאים ברוק ויצפו את השן אם היגיינת פה תקינה. בכדי לזרז את התהליך, תוכלו להשתמש במשחת שיניים המכילה אחוז גבוה של פלואוריד.

כאשר האמייל נחלש ונהרס, נוצר בהדרגה שקע או חלל בשן. זהו החור המדובר בשן.

בביולוגיה ובמצב הסוציואקונומי שלכם קשה עד בלתי אפשרי לשלוט, אבל בהחלטות שאתם מקבלים ובהתנהגות שלכם אפשר וצריך לשלוט.

 

להלן התנהגויות שמומלץ להימנע מהם אם אתם לא רוצים חורים בשיניים:

  1. צריכה מוגזמת של מזונות המכילים סוכר – שכאמור מהווה את המזון הבסיסי להתקיימות החיידקים.

 

  1. היגיינת פה לא טובה – אם אינכם מקפידים על צחצוח יסודי באופן קבוע, אתם מאפשרים לחיידקים לרבוץ ולהתרבות לכם בחלל הפה, וכך לגרום לכם לנזקים.

 

  1. צריכת מזון חומצי בתדירות גבוהה – אכילה או שתייה של מזון חומצי יכול להוות מקור לבעיות בשכבת האמייל. פגיעה בשכבה זו יוצרת זיהומים המביאים לחורים בשיניים.

 

  1. מחסור בפלואוריד – השתמשו בפלואוריד. פלואוריד יכול למנוע את התקדמות מחלת העששת. הוא עוזר להגן על השיניים, מונע איבוד מינרלים באמייל ומחליף מינרלים שאבדו בחדשים! בנוסף, פלואוריד מקטין את יכולתם של החיידקים לייצר חומצות. מקורות נפוצים לקבלת פלואוריד: שתיית מי ברז (פשוט, נכון?), צחצוח עם משחת שיניים המכילה ריכוז גבוה של החומר, קנייה של טבליות פלואוריד, שטיפת פה עם תמיסת פלואוריד.

 

  1. לשים לב לדיאטה שלכם – נסו להמעיט בצריכת סוכר; סוכריות, גלידות, חטיפים וכו' הקפידו לצחצח באופן יסודי לפחות פעמיים ביום, והעבירו חוט דנטלי לפחות פעם אחת.

 

  1. חורים מתחת לפני הסתימה – יכול להיווצר מצב שהטיפול הקודם בשן לא התבצע כראוי, במקרה זה יש לסור בדחיפות לרופא המטפל.

 

  1. גנטיקה הדורשת תשומת לב – אם ידוע שלמשפחה שלכם אין היסטוריה של בעיות דנטליות, רוב הסיכויים שגם אתם תסבול מכך אז רצוי להקדים תרופה למכה ולבוא באופן קבוע לרופא השיניים.

 

  1. פגם גנטי באימייל – אמייל שלא נוצר בצורה נכונה או פגם מולד במבנה האמייל, במצבים אלה השיניים עלולות להיות רגישות יותר והסבירות להיווצרות חורים גדלה.

 

  1. מוגבלות מסוימת המקשה על מתן טיפול נכון לשיניים – תנו למישהו אחר לבצע את הצחצוח למענכם.

 

  1. יובש בחלל הפה – קשור קשר הדוק להיווצרות חורים, במצב כזה רופא השיניים שלכם עלול להמליץ על תרופה מסוימת שתפקידה להגדיל את זרימת הרוק לפה.

 

  1. טיפולי כימותרפיה והקרנות קרוב לראש ולאזור הצוואר – יכולים להפחית את זרימת הרוק ולגרום לבעיות אוראליות אחרות אשר מגדילות את הסיכון לחורים.

 

  1. שימוש בסמים ואלכוהול – כאמור מלבד סרטן אנשים המשתמשים באופן קבוע בסמים ואלכוהול מגבירים את הסיכויים להיווצרותם של חורים בשיניים.

 

  1. טיפול שיניים לא סדיר – אם לא תלכו לרופא השיניים שלכם באופן עקבי לא תוכלו לדעת בפה שלכם. הרופא יכול להצביע על בעיות קטנות ובכך למנוע נזק בלתי הפיך לשיניים שלכם.

 

  1. חוסר מודעות או הבנת חשיבות הטיפול הדנטלי – מעטים יודעים מה הוא פלאק או מה נחשב לצחצוח נכון. אם לא תדעו מה קורה בתוך חלל הפה שלכם וכיצד הדברים עובדים, כנראה שלא תעשו שום דבר בכדי לשנות את ההרגלים הישנים שלכם. נסו להתעניין, לקרוא, לשאול שאלות ולראות סרטונים העוסקים בבריאות השן, וכך תוכלו לשפר את ההרגלים שלכם ולשמור על השיניים.

 

  1. חרדה דנטלית – אם הנכם סובלים מפוביה הקשורה לטיפול בשיניים, רוב הסיכויים שתדחו את הביקור הבא שלכם אצל רופא השיניים. נסו להירגע ולהבין שטיפולים מסוג זה הם הכרחיים לבריאותכם.

 

  1. גשר בשיניים – למרות שתפקיד הפלטה או הגשר הוא אכן חשוב ומשמעותי בכל הנוגע ליישור וסידור השיניים, הם מגדילים בצורה עקיפה את הסיכון להיווצרות חורים בשיניים. גשר עלול להקשות על פעולת הצחצוח, שלא לדבר על להעביר חוט דנטלי, פעולות שלרוב בלתי אפשריות.

 

חורים בשיניים

 

הקפדתם ובכל זאת נוצרו לכם חורים בשיניים?

יתכן ואכן הקפדתם לצחצח, להבריש, להעביר חוט, לא לאכול סוכרים ועדיין נוצר לכם חור בשן. זה קורה, אז כדאי להיות מוכנים. במקרה כזה, קבעו תור אצל רופא השיניים לפני שמתחיל לכאוב לכם ותתחילו את הטיפול בהקדם האפשרי, כך הנזק יהיה מינימלי.

גישה אחת לטיפול בחור שנוצר היא למלא את החלל עם סתימה. החומר ממנו מורכבת הסתימה מונע מחיידקים נוספים להיכנס אל האזור שנפגם בשן ולהחמיר את הפגימה. שן שמתפתח בה זיהום תתרופף עם הזמן, ותתפתח בה דלקת שתוביל לכאבים עזים.

במהלך הטיפול רופא השיניים ירדים את האזור בהרדמה מקומית, ולאחר מכן יעבור לטיפול בשן הפגועה. הוא יוודא שאכן לא נותר שום חלק מזוהם וכל אזור הפגום הוסר. כעת נוצר חלל שניתן למלא אותו בסתימות מחומרים שונים, תלוי בסוג השן, גודל החור וכו'.

במהלך עיצוב הסתימה, רופא השיניים ילטש את החומר כך שהוא יתאים לתבנית המקורית של השן. עבודת הליטוש אינה מתבצעת רק משיקולים אסתטיים, אלא גם על מנת להבטיח נוחות מרבית למטופל ונשך תקין שאינו פוגע בשן הנגדית.

כדאי לנסות לשים לב לחור הנוצר בשן מוקדם ככל האפשר. סתימות הן קלות וזולות יותר כאשר הטיפול מתבצע בשן פחות פגועה ומזוהמת. המטופלים רשאים לבחור את צבע הסתימה. לרוב הם בוחרים בלבן, על מנת שייראה טבעי ככל האפשר.

במקרים מסוימים, הפגיעה מגיעה עד לעצב, וכאשר העצב נפגע, יהיה כנראה צורך בטיפול שורש.

טיפול שורש כפי שציינו מתרחש במצבים בהם הזיהום שנוצר לא רק גורם לחור בשן אלא גם לפגיעה עצבית. כאשר העצבים נפגעים, חיידקים יכולים להצטבר בקלות רבה ולגרום להתפשטות הזיהום ולהחמרתו. הזיהום מערער את יציבות השן וגורם לכאב חמור, ריח רע מהפה, בלוטות צוואר נפוחות ולעתים קרובות פצעים בצד החניכיים.

אנחנו מזמינים אתכם לבקר אצל ד"ר אברבוך, רופא שיניים חירום בראשון לציון היכול לספק לכם מגוון טיפולים ותכנית עבודה מסודרת.